perjantai 25. joulukuuta 2009

Erkkomedia valkopesee mamupedoja?

Että näin:Huhu

22.12.2009 9:39

Jukka Relander

Tarina alkoi ilmeisesti Aamulehdestä. Tampereella järjestettiin "hyväksikäyttöbileitä", tällä nimellä.

Oheistietojen mukaan hyväksikäytettävät olivat 12–17-vuotiaita humalaisia tyttöjä, homman takana oli pari täysi-ikäistä miestä. Lähteenä oli ilmeisesti Irc-galleriassa kiertänyt kutsu.

Poliisille oli jo raportoitu vastaavanlaisiin kesteihin liittyneistä raiskauksista, ja ilmiöstä on jo tullut toistuva. Oli nuoria tyttöjä, laitonta viinaa, sekoilevia teinejä ja pari aikuista miestä. Hurja tarina.Ja samalla täydellinen kertomus, jonka käsikirjoituksesta vastasivat omat kulttuuriset syvärakenteemme.


Moralisteille, eli omasta rapistumisestaan kiukustuneille täti- ja setäihmisille, uutinen kertoi nuorison rappiosta, riettailusta ja holtittomasta dokailusta.

Lasten oikeuksien puolustajiin tarina upposi signaalina välinpitämättömyydestä, ja valppaimmat naisasianaiset näkivät tässä kertomuksen, jossa aikuiset ja aggressiiviset miehet hyväksikäyttivät nuoria tyttöjä, viattomia uhreja. Lisäksi oli syytä epäillä, että tämäntyyppinen toiminta levisi, tai sitä johdettiin, internetin välityksellä.

Tarina levisi parissa tunnissa lähes koko nettimediaan. "Teinibileitä mainostetaan netissä nuorilla tytöillä", kertoi iltapäivälehti. Alla oli gallup "Osaavatko nuoret pitää huolen itsestään?". 82% vastasi "ei".

"Tamperelainen ilmiö kauhistuttaa: Hyväksikäyttöbileet", kertoi myös Uusi Suomi. Eikä mennyt kauaakaan, kun nettikansa keksi syyttää asiasta ulkomaalaisia. Nehän kun siis tulee tänne ja vie meidän naiset ja nyt vielä tyttäretkin.


Erikoisinta tarinassa oli se, että se ei pitänyt lainkaan paikkaansa. Ilmeni, että ne kaksi aikuista olivat järjestäjien isoveljiä, jotka oli tarvittu paitsi tilanvuokraajiksi, myös järjestysmiehiksi. Pääjärjestäjän isä kertoi tapauksesta ensimmäisenä "raportoineelle" Aamulehdelle, että tytöt järjestivät omia synttäreitään, ja huhutut Vip–asiakkaat eivät olleetkaan paikalle tyttöjä hyväksikäyttämään saapuneita miehiä, vaan pääsylipun ostaneita kavereita. Lipun hinnalla katettiin tilanvuokra, muita järjestelykustannuksia, ja tarjottiin lasillinen kuohuviiniboolia.

Vahvistamattomien tietojen mukaan juhlille oli hankittu huvilupakin.

Siis kuvitelkaa nyt. Teinit järjestävät bileet, joihin pestataan järjestysmiehet, jota markkinoidaan omissa verkostoissa, joihin pukeudutaan vähän paremmin kuin kouluun ja joihin järjestetään ohjelmaa hankituilla varoilla.


Nämä nuorethan ovat neroja. Itse vedettiin ensimmäiset viikonloppukännit jossain espoolaisessa metsikössä, eväänä pussikaljaa ja näyttämönä leikkipaikaksi nimetty katos, jolle kukaan ei kai koskaan keksinyt muuta käyttöä kuin omamme.

Kotibileissäkin ohjeena oli, että tuokaa omat eväät. Ei mitään drinkkilippuja, vaan keskiveikeää, tai jotain vahvempaa ainoana kriteerinä se, "mikä menee hyvin alas". Ja siis nämä nykyteinit tarjoilevat shampanjaboolia ja kilistelevät laseja.

Alan ymmärtää miltä neanderthalin ihmisistä on tuntunut silloin, kun karvattomat, sirommat ja älykkäämmät homo sapiensit alkoivat kilpailla elintilasta.


Herttijee! Viherpiiperö julistaa avoimesti, että Euroopan väestöä ollaan kreivi Kalergin suunnitelman mukaisesti vaihtamassa "sirompiin ja älykkäämpiin"!? Nyt se kuultiin mokuhullujen omasta suusta. Me muistamme tämän, Rellu.

Elintila = Lebensraum

Ach so, tämä onkin homman nimi.

Totuus ei vaan myy yhtä hyvin, kuin moraalista paniikkia lietsova huhu. Syntyneen minikohun eettiset ongelmat ovat nähdäkseni vähintään yhtä vakavia, kuin yleläisessä lautakasajournalismissa.

Nuorista saa kirjoittaa ihan mitä tahansa. Heistä kirjoitettaessa saa valehdella, johtaa harhaan, paisutella ja olla tarkistamatta lähteitä, sillä nuorten mahdollisuus puolustaa itseään on paljon heikompi kuin istuvalla pääministerillä. ...

Tässä on nähdäkseni aika monta uutta perustetta sille, että Julkisen sanan neuvosto pitäisi korvata median eettisellä neuvostolla, mainonta-alan tapaan. Itsesäätely ei toimi edes perinteisillä journalistisilla kriteereillä, ja digitaalinen media tarjoaa entistä kätevämpiä ja nopeampia tapoja johtaa ihmisiä harhaan.

Tapaus "hyväksykäyttöbileet" oli räikeänpuoleinen esimerkki joko ammattitaidon puutteesta tai tietoisesta valehtelusta, luultavasti kummastakin. Tämä huhu tuli siis alasammutuksi.

"Hyväksikäyttöbileissä rajattu kutsuvieraslista", otsikoi iltapäivälehti sen merkiksi. Haa, teinityttöjä oli siis tarjolla vain valikoiduille kutsuvieraille, antoi otsikko ymmärtää, vaikka klikkauksen jälkeen ilmenikin, että myös poliisi oli kumonnut median sitkeästi levittämän huhun. Mutta vielähän sillä saatiin muutama tuhat klikkiä.

Ai niin, ja hyvää joulua.


Eipä kestä. (Jollei kestä nii revekköön sano Mustafa Kemal Tampereen sakkolihabailuissa...)
Kaiki mikä ei sovi ahtaaseen punavihreään maailmankuvaan on urbaanilegendaa? Niinhän se on??

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti