perjantai 4. joulukuuta 2009

"Hukkasi" 13 passia, vuokrasi ne maanmiehille

Suomessa asuvan 30- vuotiaan somalialaismiehen epäillään vuokranneen lukuisia "kadottamiaan" passeja maanmiehilleen, jotka käyttivät niitä tullessaan laittomasti Eurooppaan. Helsingin ulkomaalaispoliisin paljastama tapaus on ainakin Suomessa laajuudessaan ainutlaatuinen. Mies jäi kiinni ilmoittaessaan passiaan peräti 14:nnen kerran kadonneeksi.

Yhä teillä tietymättömillä on 11 passia. Poliisilla on viitteitä siitä, että kutakin kadonneeksi ilmoitettua passia on saatettu vuokrata useille laittomille tulijoille. Kadonneiksi ilmoitettuja passeja on putkahdellut esiin eri puolilla Eurooppaa. Muut ihmiset ovat yrittäneet tulla niillä ainakin Suomeen, Britanniaan, Ruotsiin ja Kreikkaan.

30-vuotiaalle myönnetyt passit alkoivat katoilla 1999. Hän oli rikosepäilyjen vuoksi pidätettynä jo toissa vuonna, mutta pääsi vapaaksi ja onnistui vielä sen jälkeen hankkimaan kaksi uutta passia. Lopulta läpimurtoon johti marraskuinen keikka, jossa "kadonneen" passin kanssa yritettiin tulla Guineasta Suomeen. 30-vuotias pidätettiin toukokuussa, kun hän yritti jälleen hakea uutta passia.

Miehellä ei ole Suomessa perhettä, työpaikkaa, eikä vakituista asuntoa. Hänellä epäillään olleen ainakin kaksi kumppania, joiden uskotaan toimineen kuriireina tai maahanmuuttajien vastaanottajina. 37- jä 19-vuotiaat somalimiehet ovat olleet vangittuina toukokuusta. Kaikki kolme ovat kiistäneet rikosepäilyt. Tapaus siirtyy lähipäivinä syyteharkintaan.

Iltasanomat 21.6 2005 s.15Passeja somaleille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti