perjantai 4. joulukuuta 2009

Maahanmuuttajanuorten rötöstely kasvaa hälyttävästi

"Viranomaiset ovat epäonnistuneet sopeuttamisessa. Vastuullisia on vaikea löytää.
Rikoskierre. Näpistelyt, varkaudet ja ryöstöt houkuttelevat yhä useampia maahanmuuttajanuoria.

Maahanmuuttajanuoret syyllistyvät yli puoleen Helsingin keskustan varkauksista. Nopeasti synkistynyt tilanne antaa huonon kuvan maahanmuuttajien sopeuttamisesta vastaavista viranomaisista.

- Meidän täytyy katsoa peiliin. Emme ole tehneet riittävän hyvää työtä, tunnustaa erityisasiantuntija Ammi Isokallio Helsingin sosiaalivirastosta.

Viranomaisten kannalta Helsingin keskustaa valvovilta poliiseilta kuuluu ikäviä uutisia. Tilastojen mukaan vuonna 2002 varkaudesta jäi kiinni 241 maahanmuuttajanuorta. Viime vuonna luku tuplaantui 523:een. Ryöstöissä heidän määränsä on hieman laskenut, mutta suhteellinen osuus vastaavasti kasvanut kolmannekseen. Pahoinpitelyissä maahanmuuttajanuorten sekä tekijäluku että osuus ovat lisääntyneet. Kiinnijääneet ovat yleensä 15 ikävuoden kahta puolta.

- Maahanmuuttajanuoret liikehtivät nykyään huolestuttavan paljon. Etenkin keskusta kärsii, koska Espoossa, Vantaalla ja muissa lähikunnissa asuvat kokoontuvat tänne, kertoo Helsingin keskustan poliisipiirin ylikomisario Olli Yliskoski.

Hänen mukaansa nuoret elävät kahdessa täysin eri maailmassa, kotona ja kaupungilla. Vanhemmat eivät usein tiedä, mitä lapset tekevät kavereidensa kanssa.

- Koulujen, poliisin ja sosiaaliviranomaisten tulisi tiivistää yhteistyötä ongelmien ratkaisemiseksi. Pitäisi myös jaksaa mennä ongelmaperheiden luo selvittämään asioita, Yliskoski muistuttaa.

Maahanmuuttajien kotouttamis- tai sopeuttamistehtäviä on hajautettu niin levälleen, että todellista vastuuunkantajaa on vaikea löytää. Valtakunnan tasolla niitä pyörittävät sosiaali- ja terveysministeriö, opetusministeriö ja työministeriö. Kunnissa tehtäviä on jaettu eri yksiköille.

- Varastelun lisääntyminen on hälytysmerkki kotouttamisen ja ennaltaehkäisevän työn tuloksista. Olemme olettaneet, että jos vanhemmat selviytyvät ja sopeutuvat uudessa ympäristössä, niin lapsetkin pärjäävät. Näin ei ole aina kuitenkaan käynyt, joten parantamisen varaa on, Isokallio myöntää.

Isokallion mielestä Suomeen täytyisi perustaa maahanmuuttoministeriö ja Helsinkiin pitäisi saada asioista vastaava vastuullinen apulaiskaupunginjohtaja. Työ vaatii keskittämistä. Isokallio pitää myös maahanmuuttajien ripottelua ympäri maata alunperin huonona ratkaisuna, sillä oikeita asiantuntijoita ei ole riittävästi."

Lyhennelmä, julkaistu aiemmin Kauppalehdessä
(Kirjoittaja: Jussi Turtiainen, jussi.turtiainen@kauppalehti.fi)--------------------------------------------------------------------------------

Ongelma ymmärretään ja myönnetään, mikä on edistystä, mutta lääkkeet ovat aivan väärät.

Tanskan nuorisorikollisuus Berlingske Tidingenin mukaan:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti